A táplálékkiegészítők világában nagyon nehéz eligazodni. Mi mire való? Mit mikor kell használni? Ez a kis sorozatunk most ebben kíván nektek segítséget nyújtani. Elsőként az L-Karnitint mutatjuk be.  Az L-Karnitin (régebbi nevén BT-vitamin) egyre népszerűbb táplálékkiegészítő. Legfőképpen zsírégető hatása terjedt el a köztudatban, pedig ennél sokkal több rejlik benne.

Az L-Karnitinről röviden: 

Egy hidroxi-aminosav, amit a szervezet két másik aminosavból, a lizinből és a metioninból szintetizál. Ehhez a bioszintézishez szükség van C-vitaminra, niacinra, vasra és B6 vitamira is. Ha ezek közül valamelyik nem áll rendelkezésére a szervezetednek elegendő mennyiségben, akkor képtelen lesz az L-karnitin természetes előállítására. A folyamat egyébként az agyban, a vesében és a májban játszódik és a szervezeted karnitin készlete átlagosan 20 g, melynek nagy része a vázizomzatban található meg. Az emberi szervezet elő tudja állítani az L-Karnitint, de aktív zsírégetés hatást gyakorló mennyiségben csak étrend kiegészítőkkel tudjuk a szervezetbe juttatni. A L-Karnitin természetes forrásai a különböző  húsok, azok közül is a marhahús a legkedvezőbb.

Miben segíthet az aktív sportolás során az L-Karnitin?

A karnitinel kapcsolatban érdemes egy dolgot leszögezni, hogy passzív zsírégető. Ez azt jelenti, hogy hatását csak is intenzív megterhelés alatt fejti ki, azaz aktív testmozgás során. A karnitin edzés előtt kell bevenni, viszont ha nagy dózis szeretnék bejuttatni a szervezetben, akkor érdemes apró részleteként bevinni. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a cholin tartalom nélkül a karnitin nagy része kiürül a testedből, erre érdemes figyelni a karnitint vásárlásánál. Az L-Karnitin tökéletes hozzájárul a súlyzós edzések utáni regenerálódásban.

Mik az L-Karnitin előnyei?

-Segít a regenerációban és késlelteti a fáradtság érzését.

-Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát

-Kitolja a terhelhetőségi időt

-A karnitin növeli a szív izomzatának teljesítményét, javítja az erőnlétét

-A karnitin a férfiak nemzőképességét javítja

A Karnitin számos jótékony hatásának ez csak töredéke 🙂 Amennyiben szeretnél megtudni többet az L-Karnitin hatásairól, akkor kérdezd nyugodtan szakembereinket, akiket megtalálsz az A Fitness termeiben 🙂