Mindenki találkozott már azzal az óriási, színes, vicces labdával, amelyet nevezhetünk egyensúlylabdának, svájci labdának, vagy egyszerűen fitnesz labdának. Mindegy melyik megnevezését használjuk, mindenképpen nagyon hasznosak, ha olyan fontos izomcsoportokat szeretnél megmozgatni, mint a hát, derék, karok, has, fenék. A fitnesz labdával úgy lehet végezni kardiót, illetve erősítő edzéseket, hogy közben garantált a jó kedv. Ha úgy érzed, hogy elveszítetted a motivációdat, akkor ragad meg ezt a labdát s vigyél egy kis színességet, jókedvet az edzésekbe! Elhoztunk nektek néhány hasznos gyakorlatot, amelyekkel elsősorban a has formálásában lesznek hatékonyak.

Találd meg a neked legmegfelelőbb labdát!

Mielőtt bármibe is belekezdenél mindenképpen meg kell bizonyosodni, hogy megfelelően ül neked a kiválasztott eszköz. Egyszerűen ragad meg, ülj rá és ha a térdeid, illetve a derekad megfelelő szögben vannak, akkor megtaláltad az igazit.

1. Plank egyensúly labdával

A plankelés remek erősítő, szálkásító, és teljesítmény növelő gyakorlat, hát még fitnesz labdával megspékelve. A plankelés során bekapcsolódik az összes központi izomcsoport, beleértve a haránt hasizmot, az egyenes hasizmot, a külső ferde hasizmot és a farizmot. Fontos, hogy hasizmodat feszesen tartsd és ne enged, hogy lesüllyedjen, vagy a csípő felemelkedjen.

moveofthemonth1-550x3662. Plank to Pike

Ezzel  a gyakorlattal már biztos találkozhattál. Az egyik legnehezebb gyakorlat, viszont a leghasznosabb. Helyezd a lábaidat a labdára a kezeidet pedig a földre. Húzd be a hasizmaidat és emeld fel a fenekedet úgy, hogy közben a lábaidat a labdán tartod, majd húzd magad alá. Próbáld meg ezt a helyzetet pár másodpercig megtartani, majd lassan ereszkedj vissza plank pozícióba. Ideális esetben végez 5 sorozatot, 8-10 ismétléssel.

exercice1

3.Plank a térdek kiegyenlítésével

A feladat egyszerűnek tűnhet: Plank pozícióból kezdesz a fitneszlabdát pedig a sípcsontod alá helyezd. A tested teljesen egyenesen áll

plankkneeinswithanexercisestabilityball

4. AB Roll To Back Extension

Ez a gyakorlat egy intenzív és nagyon hatékony gerinc-nyújtógyakorlat. Kezdd a labdán való üléssel, a lábaid tartsd kiegyenesítve, a lábfejed pedig szélesebben fordítva, mint a csípőd. Húzd be a hasad és a tárd szét a kezeid az egyensúly megtartásához. Kezdd hajlítani a gerinced és gurulj visszafelé a labdán, lassan minden csigolyán keresztül. Bizonyosodj meg róla, hogy a hasizmod meg van feszítve. Emeld a kezeid a fejed fölé és feküdj vissza hajlított gerinccel. Húzd be a hasad és fordítsd meg a mozgást, hogy visszatérj a kezdeti pozícióba. Ezt ismételd minimum 10-15 alkalommal.

ab-roll

5. Boat Position

Ezzel a gyakorlattal megerősítheted a központi izmaidat és növelheted a tüdőd kapacitását. Ülő pozícióban tartsd a labdát a kezeidben. Dőlj hátra, nyújtsd a lábaid kifelé és húzd szét az ujjaid. Nyújtsd ki a lábaid úgy, hogy a kvadricepszek feszítettek, viszont ne túlterheltek legyenek. Vegyél levegőt háromszor, majd lazítsd el magad. A gyakorlatot minimum 3-5 alkalommal ismételd meg.

unnamed-10

Gyertek el hozzánk az Afitnessbe és próbáljátok ki ezeket a színes, intenzív, hatékony hasformáló gyakorlatokat fitnesz labdával 🙂 Eszközeink között több féle színbe és méretben találhatod meg az egyensúly labdákat, illetve kikérheted szakembereink véleményét egyes gyakorlatok helyes kivitelezéséről. 🙂