Az útózsíregető hatásról, más néven afterburn effect-ről nagyon kevesen tudnak. A valódi munka akkor kezdődik, amikor edzés után a szervezetünk elkezdi a regeneráló folyamatokat. Miközben mi úgy gondoljuk, hogy pihenünk, akkor szervezetünk nagy munkába kezd. Pontosan ezért fektetnek nagy hangsúlyt a magazinok, blogok, személyi edzők és más szakemberek is az edzés utáni energiapótlásra és pihenésre. Jelen cikkünkben szeretnénk nektek bemutatni, hogy az edzés után nem ér véget a világ és a szervezetünk kemény küzdelmet folytat értünk.

Mi az utózsírégető hatás?

Az afterburn effect tudományosabb neve EPOC (excess post-exercise oxygen consumption), ami edzés utáni emelkedett oxigén fogyasztást jelent. Egy edzés után a szervezetünk felé oxigénadósságunk lesz, amit úgy pótol, hogy ilyenkor jóval több oxigént vesz fel, mint amennyi általában szükséges. Amikor úgy érezzük, hogy nyugalmi helyzetbe kerültünk, akkor a testünkben valójában rengeteg folyamat zajlik le.  Az edzés alatt a testben a belső környezeti egyensúly felborul és ennek helyreállítás igencsak energiaigényes folyamat: a szervezetnek regenerálódnia kell, vissza kell állnia a nyugalmi pulzusra, légzésre, testhőre, el kell szállítani a bomlástermékeket stb. Mind ezek a folyamatok már nyugalmi helyzetben játszónak le, amikor elsődleges energiaforrásunk a zsír. Ezt nevezzük utólagos zsírégetésnek, ami akár az edzés után hosszú órákig eltarthat. Becslések szerint az utózsírégető hatás a 5-15%-kal emeli meg az alapanyagcserét, ezzel több mint 100 kalóriát hozzáadva a napi kalóriaégetéshez.

Milyen edzésekkel érhető el az utózsírégető hatás?

Az utólagos zsírégetési folyamatok sikeressége elsősorban az edzésünk intenzitásától és időtartamától függ. Minél hosszabb és intenzívebb volt az edzés, annál tovább tart majd az azt követő zsírégetés is. Természetesen azért nem kell 4 órán keresztül 180-as pulzussal pörgetni magunkat, mert akkor az már túledzettséghez vezetne. A túledzettség során pedig glukoneogenezis lép fel, ami az izmainkat felépítő aminosavaknak a bontási folyamata. Vannak olyan edzés formák amikkel növelhetjük a utózsírégetés hatására ilyenek alábbiak: Anaerob edzések, HIIT (azaz magas intenzitású intervallum edzések).

Hogyan használjunk az utózsírégetés előnyeit?

A kezdőknek elsősorban a súlyzós köredzéseket ajánljuk az intenzív kardió és HIIT edzés egyelőre nem ajánlott. A súlyzós edzések mellé azonban érdemes beiktatni heti 2-3 alkalommal aerob edzéseket. Ezt néhány hét után természetesen felválthatják az intenzív intervallumos edzések.

Ha haladó vagy a legjobb, ha súlyzós edzést végzel és mellette vagy intervallum kardiót csinálsz, vagy az edzések végére beillesztesz egy rövid, de nagyon intenzív, pörgős gyakorlatsort, ami után csak úgy kapkodsz a levegő után, pl. burpee-kkel, ugrókötéllel, kettlebelles gyakorlatokkal.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az utózsírégető hatás sem mindenható, ha az étkezésedben nincs rendben minden. A kulcs az enyhe kalóriadeficit, de ez természetesen egyén függő. Ezért érdemes személyi edzővel indítani az életmódváltás programunkat, aki segít irányt és utat mutat amerre elindulhatunk. Gyere el hozzánk az A Fitnessbe és tedd fel kérdéseid gyakorlott és tapasztalt szakembereknek! 🙂