Ha már évek óta fogyókúrázol, de semmi eredményét nem látod, akkor ez a cikk most neked szól! Sokan vannak, akik mindenféle kúrát kipróbálnak, mert éppen valamiért leakarnak fogyni (pl. esküvő, szalagavató stb.), aztán minden visszatér a régi kerékvágásba. A felmérések szerint az Egyesült Államokban több mint 100 millió ember fogyókúrázik folyamatosan. Azonban a fogyókúra célja az, hogy egy bizonyos időtartam alatt elérjük a kívánt formát tartósan. Ez alapján jogos a kérdés, hogy akkor miért kell folyton fogyókúráznunk? Ahhoz, hogy ezt megértsük alaposan meg kell néznünk a szervezetünk működését. A rengeteg vonzó és intenzív fogyókúra mellett elmegyünk a lényeg mellett, hogy mire is van valójában szüksége a szervezetünknek?

Mi zajlik a testünkben a fogyókúra alatt?

Ha hirtelen kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyire szükségünk van, azt a szervezetünk stresszhelyzetként kezeli.  A test pánikszerűen elkezd az agynak jeleket küldeni, hogy éhség, illetve fáradékonyságot idézzen elő. Ez azért fontos, hogy kevesebb kalóriát égess el, ezáltal nem kell majd a szervezetnek a tartalékaihoz nyúlni. Tehát, ha ész nélkül drasztikusan csökkentjük a kalóriabevitelt, akkor valójában elősegítjük a fogyás lassabb haladását, illetve a zsír lerakodás gyarapodását. Láthatjuk, hogy a fogyókúra során a szervezet igyekszik mindent minimálisra venni (pl. anyagcsere, számos hormon termelését csökkenti stb.), akár csak amikor egy gépezet takarékos üzemmódba kapcsol.

Ideje abbahagyni a fogyókúrát!

Ha azt tapasztalod, hogy évek óta semmit sem változik a súlyod, akkor ideje felhagynod a fogyókúrával és megtanulnod hogyan is működik a tested valójában. A szervezetednek kiegyensúlyozott étkezésre van szüksége, hogy mindenből megkapja amire szüksége van és esze ágába se legyen tartalékolni. Miért is kellene tartalékolni, ha tudja mindenből, mindig elengedőt fog a kapni a tökéletes napi működéséhez?Természetes a felhalmozott zsírtartalék csökkentéséhez a  rendszeres, és intenzív testmozgás elengedhetetlen. A nagy súlyokkal való edzés, illetve az intenzív aerob, illetve intervallumos edzés megfogják számodra hozni a kívánt eredményt.

Válaszd az életmódváltást az átmenti megoldások helyett!

Azok a megoldások, amelyek az mondják, hogy egy hónap alatt ledobsz 10 kilót, azok átmenetinek számítanak. Ezek a megoldások pedig nemfognak hosszútávú megoldást hozni neked. Ha valóban változást szeretnél látni a testeden, akkor az egész életedet meg kell változtatnod! Fel kell hagynod a régi étkezési szokásaiddal, illetve életviteleddel. Természetesen ez nem könnyű és sok kitartást, illetve türelmet igényel, viszont hosszú távon mindenképpen kifizetődik. A súlyvesztés helyett törekedj a zsírvesztésre.

Jöjj el hozzánk az Afitnessbe, ahol professzionálisan képzett kollégáink segítségét veheted igénybe! 🙂