A diéta egyik alapja, hogy annyi kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, amennyit fel is tud használni. De hogyan lehetséges ez, ha folyton éhesek vagyunk? Egész nap arra gondolni, hogy mikor ehetünk végre már, eléggé frusztráló. Érdemes azonban tudni, hogy az állandó éhség nem normális de, ha feltárjuk a valódi okát, akkor eredményesen orvosolható. Jelen cikkünkben összeszedtünk nektek néhány gondolatot a gyötrő éhség okáról.

Nem eszel elég gyakran

Volt idő amikor azt mondták, hogy ha gyakrabban eszünk az felgyorsítja az anyagcserénket, így könnyebben tudunk majd fogyni. A legújabb felmérések és kutatások szerint alátámasztották, hogy ez nem igaz, azonban a több étkezésnek más előnye van Ha gyakrabban eszel a vércukorszinted stabilabb marad, így kisebb az esély, hogy a következő étkezésig nagyon megéhezz és túledd magad.

Megoldás: Étkezz naponta többször! A főétkezések között egészséges nassivalókat fogyassz pl. gyümölcsök, zöldségek stb.

Nem alszol eleget

Sokan elhanyagolják és semmisnek tekintik a megfelelő minőségű és mennyiségű alvást, pedig minden ide vezet vissza. A testednek pihenésre van szüksége, mert egész nap érted dolgozik! Miért vonod meg tőle?  Mindemellett, ha megadod a testednek amire szüksége van, akkor biztosan számíthatsz a látványos fejlődésre. Bizonyított, hogy ha túl keveset alszunk, hajlamosak vagyunk minden féle ételt kívánni, többet enni és hízni. A krónikus alváshiány hatására kárt szenved a hormonok szabályozása, a szervezet szénhidrátfeldolgozó képessége, ami túlevéshez vezethet.

Megoldás: Igyekezz naponta 7-8 órát aludni! Ne hagyd, hogy bármi más a pihenés rovására menjen!

Túlságosan stresszes vagy

A stressz hatására megemelkedik az adrenalin és más olyan több olyan hormon szinte, ami elnyomja az étvágyat. Csakhogy amikor a stressz csökken, akkor az adrenalinszint is visszaesik, így azok a hormonok, amelyek az éhséget fokozzák, előtérbe kerülnek és elsősorban a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket kezdjük el kívánni.

Megoldás: Próbáld ki a stressz helyett a jogát és a különböző légzőgyakorlatokat, amiket bárhol elvégezhetsz!

Kihagytad a reggelit

A reggeli segít elkezdeni a napot: beindítja az anyagcserét, csökkenti az éhséget a nap további részében is. Különösen a magas fehérje- és rosttartalmú reggelik jók, pl. zabkása fehérjeporral, gyümölcsökkel, magvakkal, vagy teljes kiőrlésű, korpás szendvics sonkával, light sajttal és sok zöldséggel.

Megoldás: Ha nincs időd reggelizni, akkor lefekvés előtt szánj rá 5 percet, hogy elkészítsd másnapra!

Hormonális okai vannak

A hormonok elég nagy hatással vannak arra, hogy milyen ételeket kívánsz és magára a zsírégetés folyamatára is, különösen a premenstruációs időszakban. Az ösztrogén, a progeszteron, a szerotonin és a kortizol mind szerepet játszanak az energiafelhasználásunkban és az étvágy szabályozásában is. Számos kutatás megmutatta, hogy a PMS és a menstruáció ideje alatt sok nő többet eszik, mint általában, méghozzá főleg a szénhidrátbevitel emelkedik meg. A hormonszintek ingadozása, főleg a szerotonin szintjének csökkenése megnövekedett étvágyat okozhat. Ilyenkor lehet, hogy nehéznek tűnik kordában tartani az étvágyat, de pl. az edzés sokat segíthet, ugyanis a mozgás hatására endorfin szabadul fel, ami javítja a hangulatot és csökkenti az étvágyat is.

Megoldás: Az édesség utáni vágyunkat próbáljuk felcserélni egészséges nassolni valókkal!

Ha úgy érzed, hogy az ételek utáni vágyadat nem tudod kordában tartani, akkor gyere el hozzánk és kérd a szakembereink segítségét! Egyéni edzés terv mellett az igényeidnek legmegfelelőbb táplálkozási tanácsadásban is részülhesülhetsz méghozzá úgy, hogy az első alkalom teljesen ingyenes! Váruk szeretettel az A Fitness-ben! 🙂