Testünket 14-16%-ban fehérjék alkotják, ezért oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiség bevitelére. Sokan a táplálékkiegészítőktől várják a csodát, hogy bejuttassák szervezetükbe a napi fehérje mennyiséget. Amint a nevükben is benne van, ezek csak táplálékkiegészítők, ezért fő fehérje forrásként nem lehet őket hasznosítani. Ha valakit megkérdezzünk mik a magas protein tartalmú ételek, akkor biztos, hogy elsőként a tojást és a a tejtermékeket említik meg, pedig ennél sokkal szélesebb körben válogathatunk a fehérje dús ételekből.

Az interneten már megszámlálhatatlan mennyiségű étrend kering. Ahhoz, hogy megtudjuk határozni milyen étrendre van szükségünk mindenképpen rengeteg dolgot kell figyelembe venni. Mi a célunk? Milyen alkatunk van? Milyen étrendet tudunk kényelmesen beépíteni a mindennapjainkba? Ezek mind olyan kérdések, melyeket egyedül nehéz megválaszolni,  ezért érdemes szakember segítségét kérni, aki teljes képet tud adni a céljaink megvalósításához szükséges étrendről. Azonban, ha nem akarunk sziklákat mozgatni, hanem csak kicsit tudatosabban élni, akkor is érdemes most egy kicsit figyelni!

Milyen magas protein forrású ételek vannak?

Marha

Az elsődleges igazi proteinbomba a marhahús, melyet legtöbbször igen csak háttérbe szorítunk Azonban a marhahús esetében a mennyiséggel mindenképpen kimérten kell bánni.

Túró

A sovány túró mindenki kedvence, azért mert a túróban a fehérje leginkább kazein formájában található meg, ami lassú felszívódású, ezért tartósan látja el az izmokat aminosavakkal. A túrót ezért érdemes este, lefekvés előtt is fogyasztani, hogy minimalizáljuk az éjszakai katabolizmust.

Sovány húsok

Az örök klasszikusok a sovány húsfélék. Nem is véletlen, hogy miért ilyen nagy sláger a szárnyasok, illetve a halfélék. Ellátják a szervezetünket kellő mennyiségű fehérjét mindemellett más egészségügyi előnyökkel is jár. Számtalan módon és formában készíthetjük és a sovány húsfélék, éppen ezért megunhatatlanok. Nem csak a húsféléket lehet válogatni, de a hozzájuk tartozó köreteket, szószokat, és ezeknek a tálalási, illetve elkészítési módját is.

Hüvelyesek 

Sokan félnek a hüvelyesektől, és rengeteg étrend szinte tiltja a fogyasztását is. Az egészséges táplálkozás alapja, hogy mindent szabad fogyasztani csak mértékkel. Ne féljünk a hüvelyesektől, mert akkor egy remek fehérje forrástól vonnunk meg magunktól!

Miért érdemes kikérni egy szakember véleményét az egészséges táplálkozással kapcsolatban?

Azért, hogy teljes képet kaphassunk  a céljainknak és testalkatunknak legmegfelelőbb étrendről. Milyen ételek és milyen mennyiségben kell fogyasztanunk ahhoz, hogy céljainkat a leghatékonyabb módon érhessük el. Nem szabad elhagyni semmit, vagy éheztetni magunkat. Egy szakemberrel egy rövid konzultáció keretein belül ismertethetjük saját igényeiket, melyhez egy minden szempontból megfelelő étrendet tud kialakítani.

Ha neked is segítségre lenne szükséged, vagy elbizonytalanodtál jó úton jársz-e, akkor látogass el hozzánk az A Fitnessbe! Szakképzett kollégáink széles körben tudnak Neked segítséget nyújtani. 🙂