Lehetséges az, hogy csupán 4 perces edzésekkel formába hozzuk magunkat? Igen, a legújabb fitnesz őrülettel! A Tabata egy magas intenzitású intervallum edzés. A Tabata más néven HIIT edzés óriási népszerűségnek örvend, és ennek jó oka van. Izgalmas és elképesztő, hogy ezzel az edzésfajtával rövid idő alatt mennyire meglepő eredményeket lehet produkálni.

Egyre több fitnesz teremben lehet már végezni intervallum edzéseket, akár futógépen, akár szobabiciklin, vagy ellipszis gépen. Egyes kardió gépek külön intervallum edzésre alkalmas funkcióval vannak ellátva.  A Tabata abban különbözik, hogy csupán négy percet kíván meg, mégis látványos eredményeket lehet vele elérni.

Mit jelent a Tabata pontosan?

A Tabata egy 4 perces magas intenzitású intervallum edzés, melyben kétféle szakaszok váltják egymást: 20 másodpercig tartó mozgás és 10 másodperces szünet. Ezt a ciklust nyolcszor ismételjük, tehát összesen 4 percig edzünk. A Wisconsine Egyetem tudósai szerint, valamint az American College of Sports Medicine közel múltban végzett kutatása alapján kb. 14 kalóriát égetünk el egy perc alatt, és többet ér ez az edzés a szervezetünk aerob és anaerob energiatermelő folyamatai szempontjából, mint egy órányi mérsékelt intenzitású kardió edzés.

Hogyan kell végezni a tabatát?

A Tabata edzés maximális erőfeszítést és intenzitást igényel, ezt 20 másodpercig tartjuk fenn (utána pihenő, regenerálódás következik). Ezt ismételjük meg összesen nyolcszor, és így végigcsinálunk egy teljes Tabata edzést. Az edzéshez nincs feltétlenül szükségünk valamilyen eszközre vagy felszerelésre, edzhetünk csupán a saját testsúlyunkkal is. Vagy próbáljuk ki az ugrókötelet, bokszolást, esetleg a kardió gépeket. Legyünk kreatívak!

Mire van szükségünk ez a fajta edzés során?

Az egyetlen dolog, amire a Tabata edzés során valóban szükségünk van, az egy időmérő vagy stopper. Nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, mint mondjuk a számítógépes Tabata timer, vagy egy egyszerű stopper a, illetve letölthetjük az alkalmazást okos telefonunkra. Amellett, hogy rengeteg időt takarítunk meg az ilyen edzésekkel, nagyon sok kalóriát égetünk el, és ez a hatás megmarad az egész nap folyamán. Ha készek vagyunk egy maximális intenzitású edzésre, vagyis rövid időn belül kiadni magunkból mindent, akkor a Tabata az, amire mindig is vágytunk.

Amennyiben bármilyen kérdésed merült fel a HIIT edzéssel kapcsolatban, akkor látogass el hozzánk az A Fitness termeibe és érdeklődj szakembereinknél, akik készséggel állnak a rendelkezésedre! 🙂