Fülöp Attila vagyok, csoportos óraadó, Bailar Aerobik, Bartitsu-aerobik oktató, TRX edző, Just Dance és Stick-Fi(gh)t tréner.

Az A-Fitness Újbuda vendégeit „klasszikus” versenytánc alapú Bailar Aerobik órákon várom, ami egy tánc alapú, ám táncos előképzettséget nem igénylő kardio edzés. A Bailar Aerobik alapját képező táncokon (chacha, samba, jive, rumba) túl, Rockabilly aerobik óra is szerepel a „repertoáromban”, ami speciális magas intenzitású 160 lépés/perc, illetve 200 lépés/perc feletti tánc alapú óra. Bár jelenleg a Bailar Aerobik órákra fókuszálok, mellette más típusú órát (zsírégető, alakformáló, stb.) is tartok, köztük a viktoriánus kor önvédelméből merítő Bartitsu-aerobikot, amely botot és alkalmanként egyéb kiegészítő eszközöket használó, alakformáló és erősítő óra (nem küzdősport). Életem során mindig jelen volt a testedzés, korábban versenyszerűen sportoltam (műkorcsolya, versenytánc), és ennek kapcsán – kiegészítő edzések formájában – rendszeres résztvevője voltam balett óráknak, saját testsúlyos, atlétikai állóképesség-fejlesztő és erőnléti edzéseknek, valamint társastánc óráknak. Az ott szerzett tapasztalatokat is felhasználom óráim során.

Bartitsu

A Bartitsu a viktoriánus kor önvédelmi technikája. A Stick-Fi(gh)t ennek a botos alapelemeit ötvözi a fitness mozgásformáival, amelynek eredménye egy speciális erőnléti és kardió testedzés.

Kinek ajánljuk ezt az órát?

Aki szeretne általános edzettségre szert tenni és közben kicsit „kalandozni” a viktoriánus korabeli önvédelem irányába, azonban nem célja a harcművészeti versenyeken való részvétel.

Milyen elemekre számíthatsz az órán?

Elsődleges cél a test átmozgatása, edzése bot használatával. A Bartitsu harcművészetből a biztonsággal egyedül is kivitelezhető (elsősorban álló helyzetben) bottal végzett gyakorlatok kerülnek át a mozgásanyagba. (Így nincsenek a mozdulatok között pusztakezes gyakorlatok, dobások, feszítések stb.) Egy speciális botos bemelegítést követően alapcsapásokkal (erő nélkül) előkészítjük a botok használatát. Ezt követi az alapformák gyakorlása rávezető gyakorlatokkal, ahol már intenzív mozdulatokkal mozgatjuk meg a testet. Majd áttérünk az összetett gyakorlatokra, ahol több alapmozdulatot kapcsolunk össze. Az órán egy és két botos, illetve egy- és kétkezes gyakorlatok is szerepelnek, valamint minden gyakorlatot mindkét oldalra elvégzünk. Az edzésprogramban talajgyakorlatok is szerepelhetnek, és a lábmunkát is bekapcsoljuk.

Stick-Fi(gh)t

A Stick-Fi(gh)t órán elsősorban bottal dolgozunk, használunk páros (érintéses) botos gyakorlatokat is. Haladó gyakorlatként fém "sétapálcával" is dolgozunk, ami megengedi egyes gyakorlatoknál a teljes kontaktot is, valamint még magasabb terhelési szintet tudunk elérni.

Milyen edzettség szükséges az órán való részvételhez?

A Stick-Fi(gh)t órához bárki csatlakozhat, a gyakorlatokat mindenki a saját edzettségi szintjének megfelelően hajtja végre. A bot használatából adódóan a csukló az átlagosnál intenzívebb terhelésnek lehet kitéve.

Ajánlott viselet:

Teremcipő viselése kötelező, azaz nem mezítláb edzünk, a  ruházat és a cipő szabad mozgást engedjem meg, a bot használatához kesztyű viselése javasolt.

Just Dance

A Just Dance formális tánc, ahol szólóban egy vagy több vonalban, illetve oszlopban történik a koreográfia kivitelezése (azonban nem követi a "linedance" szabályait).

Kinek ajánljuk ezt az órát?

Aki szeret szóló koreográfiát táncolni, de nem kíván klasszikus aerobik órán részt venni.

Milyen elemekre számíthatsz az órán?

Az óra folyamán elsősorban (de nem kizárólagosan) a latin amerikai versenytáncokból merített lépéseket használjuk, pl. csacsacsa, szamba, rumba, jive, rockabilly, tangó, country, rock and roll stb. Az óra első részében lépésenként zene nélkül, majd zenével betanuljuk a koreográfiát, ezt követően azt az óra végéig folyamatosan táncoljuk. A koreográfiákat sokszor szimmetrikusan táncoljuk el, azaz a lépéseket bal és jobb lábbal kezdve is lelépjük a szimmetrikus terhelés érdekében.

Milyen edzettség szükséges az órán való részvételhez?

Az órán kezdők és haladók egyaránt részt tudnak venni, az órák nem épülnek egymásra, így nemtől és kórtól függetlenül bárki, bármikor be tud csatlakozni.

Ajánlott viselet:

Teremcipő viselése kötelező. A ruházat és a cipő szabad mozgást engedjem meg. A cipő lehetőleg ne kimondottan sport (pl. futócipő) cipő legyen.