Sziasztok! Laskai Márk vagyok, 26 éves, 3 éve edzősködöm.

Tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Képző Kar Testnevelő-edző szakán végeztem. 2019 januárjában az MSc-s diplomát is megszereztem testnevelő-egészségfejlesztés tanári mesterszakon. Személyi edzői végzettségemet az International Wellness Institute-nál szereztem meg.

Szomorúan látom, hogy jelenleg Magyarországon rengetegen élnek mozgásszegény életet és rengeteg az olyan ember, aki ennek és a nem megfelelő táplálkozásnak köszönhetően túlsúlyos vagy elhízott, szintén nagyon sokan gerinc deformitásokkal rendelkeznek, mely szintén az ülő életmódnak köszönhető. A legfőbb tényező, ami az edzői pálya felé terelt, az, hogy az egyénekkel megszerettessem a mozgást és rátereljem őket az egészséges életmód ösvényére és támogassam őket egy olyan forma elérésében, melyet közösen tűztünk ki célul.

Hiszem azt, hogy ha az emberekben meg van a kellő hit, akarat és motiváció, mely egy jó edzői segítséggel párosul, akkor bárki el tudja érni a kívánt célt, lényeg, hogy mindvégig tartsunk ki és ne adjuk fel álmainkat, még akkor sem, ha akadályokba ütközünk. Minden fejben dől el, cselekedni kell még ma és nem a kifogásokat gyártani!

Mottóm:

„Nincs olyan, hogy kezdet és vég, csak a tett van!”

11 éves koromban kezdtem el kyokushin karatézni, amelyet 16 éves koromig űztem versenyszerűen is, kisebb-nagyobb sikerekkel. A karate megtanította számomra a sport iránti tiszteletet és adott egy gerincet, mely által kitartóbb lettem az élet más területein is.

Nagyon vékony testalkattal rendelkeztem, a magam 187 cm magasságához 70 kg környékén volt a testsúlyom. Így elhatároztam, hogy izmosodni szeretnék, ekkor ismerkedtem meg a testépítéssel, a fitnesz világával -16 éves koromban -, amelyet a mai napig nagy odaadással végzek.

Legfontosabb számomra, hogy az edzéseket a Vendégeim egyéni sajátosságaihoz, igényeihez alakítsam, figyelembe véve az aznapi energiaszintjét, hiszen így lesz személyre szabott az edzés. Fontosnak tartom, hogy mindig ott legyek fejben a Vendégeimmel és folyamatosan javítsam az esetleges hibáikat.  

Azért foglalkozom szívesen az emberekkel, mert örömmel tölt el, ha át tudom adni a tudásomat, mely az életüket is megváltoztathatja, ha igazán akarják.

Az egyik legnagyobb eredményem edzőként: az egyik túlsúlyos vendégemmel közösen értük el, 30 kiló súlyfeleslegtől szabadult meg a segítségemmel.

A másik nagy sikerem, melyet szintén kiemelnék, egy igazán hosszú tömegnövelő időszak végére tehető, amikor is a fiatalembernél plusz 18 kiló izmot pakoltunk a vázra, természetesen naturál keretek között.

Nyilvánvaló, hogy ezeket a sikereket, nem egyik hónapról a másikra érték el, hosszú, kitartó munka vezette el őket idáig, a mai napig kitartóan edzenek és figyelnek oda a számukra megfelelő táplálkozásra.

Végül, de nem utolsó sorban saját sikeremet szeretném leírni. 70 kilósan kezdem el konditeremben edzeni, nagyon vékony testalkattal, ahogy azt korábban leírtam, mára 95-100 kiló környékén szokott mozogni a testsúlyom, viszonylag kevés felesleges testzsírral, melyet szinte egész évben tudok tartani, legalább heti 4 alkalommal végzek súlyzós edzéseket, melyeken valóban odateszem magam, nálam tingli-tanglizásnak helye nincsen!

Fontosnak tartom, hogy szellemileg is fejlesszem magamat, hiszen tudásomnak naprakésznek kell lennie, mindig fürkészem az olyan módszereket, szakirodalmat, könyveket melyeket még nem olvastam el a témában. További képzéseket is szeretnék elvégezni.

Úgy gondolom, hogy egy edzőnek tudásban és kinézetben egyaránt hitelesnek kell lennie.

Feltölt energiával, ha látom Vendégeim pozitív változását. Nincs annál jobb, mint azt tapasztalni, hogy a kitűzött cél beigazolódni látszik és látni rajtuk az örömöt, melyet a mozgás okoz nekik.

Edzőként a célom az, hogy minél több embernek tudjak segíteni akár alakformálás, fogyás, tömegnövelés, erő-állóképesség fejlesztés legyen is a céljuk.

Akár délelőtt és az esti órákban is vállalok edzéseket, megbeszélés tárgya. 

Nincs kifejezett étkezési típus melyet követek. Sajnos manapság nagyon sok a megtévesztő divat diéta, melyek akár komoly egészségügyi problémákat válthatnak ki. Sokan úgy kezdenek bele, hogy fogalmuk sincsen, hogy az ő szervezetüknek mennyi és milyen minőségi tápanyagot kell a szervezetükbe juttatni. Én a táplálkozást is személyre szabottan szoktam beállítani, itt is figyelembe véve az egyéni sajátosságokat.

Hobbim a testépítés, erőemelés, kirándulás, zenehallgatás, filmnézés.

Példakép sportolóm: Mike O’Hearn. Az alázatossága, ami igazán megfog. Durván 35 éve végez súlyzós edzéseket, jelenleg 50 éves, brutálisan jó fizikummal rendelkezik, hatalmas súlyokat mozgat meg. Hajnali háromkor kel és négykor már a teremben edz.