Nincs olyan ember a földön, aki ne határozta volna el legalább egyszer, hogy: „Most már pedig diétázni fogok!”.

Ezekből az elhatározásokból születik meg végül az akarat, ami vagy győz felettünk, vagy nem. De vajon mi kell ahhoz, hogy a kezdeti lelkesedés kitartson és hosszútávon is tartani tudjuk a megálmodott súlyunk?

Először is egy elérhető cél! Ez nagyon fontos. Sőt talán a legfontosabb. Ha nem elérhető célt tűzünk ki magunk elé, akkor soha nem fogjuk tudni elérni, és az egész életmódváltást, diétát és edzést csak kudarcként éljük meg. Szóval ne akarjuk egy év alatt 20 kilótól megszabadulni, a következő bikini szezonban fitness versenyzőket lepipáló testet villantani. De akarjuk előrébb jutni és fejlődni!

Ha tehát megvan az elérhető cél, akkor jöhet a következő sarokkő, ami nem más, mint az étkezés.

Tudtad?! Fogyást a legnagyobb százalékban az étkezésed határozza meg. Azt is mondhatnánk, hogy az vagy, ami megszel.

Helytelen étrend mellett még a legjobb gyakorlatokkal sem fog elérni a célod. Pláne nem tartósan. Persze tisztában vagyunk a diétás étrend kihívásaival. Főleg azóta, amióta számtalan csodaszer, tanács és azonnali 5 kg-os fogyást ígérő csodareceptek keringenek a neten. Az első és legfontosabb dolgot tehát, amit a diétás étrendenddel kapcsolatban meg kell jegyezned: nincs gyors megoldás!

De megfelelő, a saját igényeidhez igazított és hatásos diétás étrend már létezik!

Csak meg kell határoznod a célod (például, hogy mennyit akarsz- és milyen ütemben fogyni) és ahhoz kell igazítani az étrended és a napi kalória bevitelt. És az utóbbi rejti a megoldást. Pláne akkor, ha okosan csinálod és nem két szelet csokiban eszed meg a napi mennyiséged egyharmadát.

Hogyan kezd hát el? Alapvetően mindenkinek azt szoktuk javasolni, hogy érdemes egy szakemberrel konzultálni, hiszen akinek ez a szakmája, az csak tudja, hogy mire kell odafigyelni. (Például: életvitel, egészségügyi értékékek, stb…)

De ha már idáig elolvastad, íme néhány diétás étrend kezdőknek:

Kezdőként, főleg nőknek általában az 1600 kcal-ás diétás étrendet érdemes kipróbálni, hiszen ezzel úgy lehet eredményt elérni, hogy megmarad a változatos és laktató étrend.

Halas diétás étrend kezdőknek és édes szájúaknak:

Napi öt étkezésre elosztva, 2 l folyadék bevitel mellett.

Reggeli:

tejeskávé édesítő szerrel, fél dl tejjel
2 db tükör tojás, kókuszzsírban sütve
2 szelet teljes kiőrlésű toast
150 g kígyóuborka
összesen: 350 kcal

Tízórai:

cukormentes eperturmix
15 szem mandula
összesen: 215 kcal

Ebéd:

200 g tilápia hal filé
100 g főtt rizs
200 g párolt brokkoli
összesen: 322 kcal

Uzsonna:

200 g gyümölcssaláta (home made – banán, narancs, alma)
3 szem kókuszgolyó zabpehelyből
összesen: 255

Vacsora:

200 g grill csirke
300 g párolt zöldség
összesen: 430 kcal

Könnyűnek tűnik? Akkor próbáld ki és ha még több motivációra vágysz, látogass meg minket az edzőtermünk egyikében, ahol személyi edzőink plusz tanácsokkal látnak el a diétás étrenddel kapcsolatban.