Biztos mindenki emlékszik a testnevelés órákra, a sprintekre, Cooper-tesztekre, medicin labdás gyakorlatokra, amelyeket szívünk mélyén a pokolba kívántunk.  Napjainkban az interneten gombaként szaporodtak el a kreatívabbnál kreatívabb gyakorlatokat bemutató fitnesz videók. Ezeknek a videóknak köszönhetően az edzéseinket változatossá és színesebbé tehetjük. A hátránya pedig, hogy eltűnnek a klasszikus gyakorlatok, amelyeket gyermekkorunkban nem szívleltünk, de most mégis a hatékony fejlődésünket szolgálhatják. Összegyűjtöttünk nektek néhány alapgyakorlatot, amelyeket mindenképpen érdemes beépíteni az edzéseitekbe.

1. Guggolás

Az egyik legnépszerűbb alapgyakorlat, amelynek már számos fajtája ismert. A guggolást nem csak az edzések során használjuk, hanem életünk mindennapi szerves részeként is, attól kezdve, hogy leülünk egy székre,  vagy leguggolunk a boltba az alsó polchoz. A guggolás az egyik legjobb gyakorlat a far és combizmok (négyfejű combizom, combközelítő és combhajlító izmok) erősítésére, illetve feszesítésére, és formálására. Ezen felül kitűnően fejleszti a stabilizáló izmokat, amellyel fejlődik az egyensúly érzékünk és a mozgékonyság. Végezhetjük saját testsúlyunkkal, illetve szabad súlyok, vagy rúd segítségével is.

2.  Felhúzás, avagy a Deadlift

A felhúzás, illetve az emelés szinten hozzátartozik a mindennapi tevékenységeink közé. Sokan kerülik ezt a gyakorlatot, mert az erőemelők jutnak róla eszükben, és úgy gondolják, ezt jobb rájuk hagyni. Pedig a felhúzás mindenki számára ajánlott és hasznos. Szakemberek szerint a felhúzás egyszerre dolgozza ki a felső és alsótestet. A felhúzásnak számos előnye van: javítja a testtartást, több izomcsoportot is összeköt, javítja a kondíciót. A felhúzást végezhetjük rúddal súlyukkal vagy súlyok nélkül is.

3.  Felülés

Szintén a mindennapi életben használatos gyakorlat a felülés. Az edzések során inkább a hasprés az ami ajánlott. Érdemes azért tudni, hogy azok a bizonyos hőn áhított kockás has nem a felülésektől lesz. Elvégezhetsz 100 felülést is egy nap, de diéta nélkül nem igazán fognak látszódni  a kemény munka eredménye. Ha azt szeretnéd, hogy a felépített izmokat mindenki előtt villogtathasd, akkor bizony tudatosabb étkezésre kell átállnod.

4. Fekvőtámasz

Az igazi büntető gyakorlat a testnevelés órákon. A fekvőtámasz szépsége, hogy amennyire egyszerűnek tűnik, annyira lehet rosszul csinálni. A fekvőtámasz az egyik legjobb felső testgyakorlatnak számít. A fekvőtámasz dinamikusan fejleszti a tolóizmok hálózatát a törzsön, erősen megdolgoztatja a nagy mellizmot, az elülső deltaizmot és a kis mellizmot. A fekvőtámasz a tricepsz – ami a felkar legnagyobb izma – mindhárom fejét erősíti. Legnagyobb előnye, hogy bárhol végezhető különösebb felszerelések nélkül.

5. Húzódzkodás

Nem is sejtjük, hogy mennyire fontos a hátizmok tökéletes edzése. Sokan csak azokra a területekre fektetnek nagy hangsúlyt, amelyeket a tükörben látnak. A húzódzkodással természetesen nem csak a hátat edzhetjük meg, hanem különböző fogássakkal más izomcsoportokat is. (bicepsz, tricepsz stb.). A húzódzkodást érdemes kis lépésben kezdeni pl. 4-5 széria 1-2 ismétléssel. Természetesen az időmúlásával növelhetjük az ismétlésszámot.

Az alapgyakorlatok semmiképpen sem érdemes elhagyni. A megnevezésük is bizonyítja, hogy ezeket a gyakorlatok a mindennapi életünkben is használjuk. Azonban nem mindegy, hogy milyen technikával végezzük el ezeket a klasszikus gyakorlat sorozatokat. Gyertek el hozzánk az Afitnessbe, ahol az első személyi edzés ingyenes így segítséget kaphatok ahhoz, hogyan végezzétek el szabályosan. 🙂