Az izomláz minden ember számára ismerős. Sokan gondolják úgy, hogy egy edzés csak akkor lehet sikeres, ha utána óriási izomlázat érzünk. Még többen keserednek el, ha az izomláz nem jelentkezik az edzést követően, mert úgy gondolják, hogy akkor nem volt  eléggé hatékony. Ebben a cikkünkben szeretnék leszámolni a tévhitekkel és bemutatni, hogy mit is jelent az izomláz, illetve hogyan lehet elkerülni.

Valljuk be azért, hogy a napokig tartó izomláz nem túl kellemes főként, ha a mindennapi mozgásunkban is korlátoz. Hiába próbáljuk bemesélni magunknak, hogy az izomláz azért van, mert jól megdolgoztatunk magunkat, ez akkor sem feltétlenül igaz.

Miért alakul ki az izomláz?

Az anaerob (magas intenzitás és az izmokat igénybe vevő) mozgásforma végzése közben magas mennyiségű tejsav termelődik, de a közhiedelemmel ellentétben nem ez az anyag felelős az izomlázéért.  Az izomlázat az edzés közben szerzett, az izmokon található mikroszkópikus méretű sérüléseknek – tulajdonképpen apró szakadásoknak – köszönhetjük. Ezek a sérülések hajlamosak begyulladni ez pedig fájdalommal jár, melynek intenzitása egyéntől függ. Azonban nem kell egyből megijedni, mert ezeket a szakadásokat megfelelő tápanyagok bejuttatása mellett a szervezet könnyedén újjátudja építeni. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a legközelebbi alkalommal már az izmok bírják a strapát, magyarán így tudunk izmot pakolni magunkra.

Milyen összefüggés van az izomláz és a kemény edzések között?

Ahogy a cikkünk elején is említettük, az emberek szeretnek a kemény edzés és izomláz között összefüggést találni. Az igazság az, hogy ez a két dolog nagyon kismértékben függ össze. Az izomláz jelentkezés több száz okkal köthető össze az anyagcserén át egészen a genetikáig. Vannak olyan emberek, akik bármennyi kőkemény edzést végezhetnek mégsem tapasztalják a klasszikus izomlázfájdalmakat. Ez alapján is kijelenthetjük, hogy  nincs összefüggés a kemény edzés és az izomláz között, ezért ne is akarjuk folyton szétszaggatni az izmainkat, mert egy idő után nem csak izomlázat, de valami komolyabb sérülést is beszerezhetünk.

Mit tehetünk az izomláz ellen?

Ha az izomláz jelentkezik, akkor napjainkban egyre több lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy felturbozuk a regenerálódási időt. A tévhitekben ellentétbe a ráedzés egyáltalán nem a legjobb ötlet, mert azzal csak a regenerálódási folyamatot lassíthatjuk, vagy az izmok gyulladását akár súlyosbíthatjuk is. Nagyon minimális mozgással (pl. séta, vagy alacsony fokozaton való szobabiciklizés) azzal járulhat hozzá, hogy minimális szinten felpörgeti a vérkeringést, ezzel izmaink több tápanyaghoz juthatnak, de nem keményednek meg. Az izomláz csillapítása során nagyon jó társad lehet a víz, L-karnitin, c-vitamin és a Glutamin. Természetesen az izomláz elkerülhető, ha a gyakorlatok között, és az edzés után nyújtasz, és a megfelelő módon vezeted le azt. Ezen felül pedig igyekezzünk ne túl vállalni magunkat, csak szépen és fokozatosan, az eredmény nem a gyorsasággal és az elképesztő terheléssel fog megérkezni.

Összességben érdemes megjegyezni, hogy az izomláz nem a kemény edzés mércéje. Amennyibe szeretnél keményen edzeni, de okosan, hatékonyan művelni azt, akkor látogass el hozzánk, és kérd ki szakembereink véleményét az A Fitnessben. 🙂