Az elmúlt évek legnagyobb sztárja egyértelműen a smoothie. A smoothie kapcsán nem az a fontos, hogy hogyan néz ki, mint egy koktélnál, hanem milyen értékes tápanyagokat tudunk vele bejuttatni a szervezetünkbe. Ám egy ilyen egyszerű italt is nagyon könnyedén el lehet rontani, amelyet nagyon sokan meg is tesznek. A boltok polcain rengeteg kész smoothie kaphatunk, de mint minden előre csomagolt terméket ezt sem igazán ajánlanánk.  Jelen cikkünkben szeretnénk veletek megosztani, hogy mik a tökéletes smoothie hozzávalói.

Mi is az a smoothie?

A smoothiet sokan összekeverik a turmixszal, pedig nagyban eltérnek egymástól a hozzáadott alapanyagok miatt. A smoothie egy krémes állagú, gyümölcsből és/vagy zöldségből készített – édes vagy sós –  ital, amely kiváló vitamin és ásványi forrás az év minden szakában.
A turmixoktól elsősorban abban különbözik, hogy kizárólag növényi összetevőkből áll, hígítása nem tejjel vagy joghurttal történik, hanem vízzel, de remek smoothie készíthető gabona és magitalok hozzáadásával is. Egy rossz alapanyagokból összeállított smoothie képes akár 300 kalóriát is tartalmazni, miközben nem kellene többet, mint 150 kalóriát tartalmaznia. Ezért érdemes időt rászánni, hogy kiderítsük mi is a tökéletes smoothie receptje, illetve mit kellene tartalmazni és mit nem?

 1. Legyen rostokban gazdag!

  Gyakori hiba, hogy a rostokkal fukarkodunk és nem csak a smoothie kapcsán, hanem az étkezéseinknél is. A legegyszerűbben elérhető rost forrás a gyümölcsök, viszont a kiválasztásuknál mindenképpen kűröltekintőnek kell lenni. A smoothie gyümölcs sztárja a banán, amely megadja az ital krémességét, de nem a legjobb rost forrás. Ha fogyni szeretnénk, akkor minimum 10g rostot kell tartalmazni a smoothienak. Ezért a legjobb rost források az alábbiak: eper, kelkáposzta, avokádó, körte, spenót, kiwi, vagy chia magok.

 2. Legyen fehérje dús!

  A legtöbben a zöld smoothie részesítik előnyben, pedig egyáltalán nem jelenti, hogy elegendő fehérjét is tartalmaz. Akár csak rostból úgy fehérjéből is minimum 10g kell a smoothienak tartalmaznia. Az egyik legkézenfekvőbb fehérje forrás a smoothie esetében a fehérjepor, de természetesen hozzáadható szójatejjel, görög joghurt, cottage cheese, puha tofu, bab, mogyoró vagy mogyoró-és mandulavaj.

 3. Tartsunk mértéket a gyümölcsökkel!

  A zöld smoothie mellett az ultra gyümölcsös változtat a másik legkedveltebb. Még ha a gyümölcsök rostban gazdagok is, akkor is sok cukrot, illetve kalóriát tartalmaznak. Még mielőtt a turmix gépbe dobálnak az összes gyümölcsöt, előtte jusson eszünkbe, hogy ez akár elérheti az 500 kalóriát is. A tökéletes és hasznos smoothiehoz  megfelelő módon kell a gyümölcsök, zöldségek, vagy fehérjék arányát kombinálni. Itt érdemes azt is megemlíteni hogy, ha tehetjük akkor mindenképpen kerüljük a hozzáadott cukrokat!

 4.  De hiszen ezek mind egészségesek!

  Az emberek szeretik azt hinni, hogy azért, mert valami egészséges tonna számra lehet falni belőle. Pedig ezeknek az ételeknek úgyanugy van kalória tartalma, sok esetben több is, mint amennyit gondolnák. A titok kulcsa a mértékletesség, akár egészségséfes, vagy kevésbé jótékony hatású ételekről beszélünk! Legyünk tisztábban azzal, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el és mennyit égetünk el! Ezt kiszámolva azonnal – különösebb odafigyelés nélkül – könnyedén elérhetjük a céljainkat!

 

Látogass el hozzánk az A Fitnessbe, mert szakembereink rengeteg smoothie recepttel tudnak titeket ellátni! 🙂