A fehérjére sokan szeretnek úgy tekinteni, mint egy csodaszerre, amit ha megisznak holnapra már izmosabbak is lesznek Természetesen ez a gyakorlatban egy kicsit bonyolultabb, de közben mégis egyszerű. Az vitathatatlan, hogy a fehérje az egyik legnépszerűbb és legalapvetőbb táplálékkiegészítő. Most egy több részes bejegyzés sorozatban szeretnénk nektek részletes képet adni a fehérjék világáról, hogy mikor érdemes szedni? mennyi érdemes? Az első részünkben a fehérjék különböző fajtáját szeretnénk bemutatni nektek, és azok előnyeit, illetve hátrányait.

Tejsavó fehérje

Ez az egyik legnépszerűbb fajta és általában erre gondolunk először a fehérje szóval kapcsolatban. A tejfehérje 2 frakciója közül az egyik a tejsavó, mely a sajtgyártás során keletkező melléktermék. Azonban ez a tejsavó még nem nem alkalmas nekünk az fehérje pótlására, ezért a kívánt fehérje tartalom elérése érdekében ezt feldolgozzák. A feldolgozási folyamat jellemzői alapján 3 csoportot különböztetünk meg.
Koncentrátum: Hosszabb aminosav láncolatokat tartalmazó fehérjeforma, elég gyors felszívódással. Edzés után kiválóan használható fel.
Izolátum: A koncentrátumnál lényegesen gyorsabb felszívódású, így edzés utáni fehérje pótlásra tökéletes. Általában egy adag nagy fehérje tartalommal bír (90% körüli érték), viszont drágább mint a koncentrátum.
Hidrolizátum: A legtisztább és legmagasabb biológiai értékkel bíró fehérje, mely szinte alig tartalmaz zsiradékot és koleszterint. A kiválósága az árában is megmutatkozik.

Kazein fehérje

A tejsavóhoz hasonlóan a kazein is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A tejfehérje másik frakciója, így a legtöbb tejtermékben megtalálható, azonban felszívódása igazán lassú.  Akár 6 órán keresztül tart a felszívódás, így alkalmas a vérkeringés aminosav tartalmának szinten tartására. Ezért leginkább étkezés helyettesítőnek, illetve desszertek elkészítésére szokták felhasználni.

Tojásfehérje

Talán most nem árulunk el nagy titkot, ha az mondjuk, hogy ez a típusú fehérjét bizony tojásfehérjéből állítják elő. A tojásfehérje alapból egy kiváló fehérje forrásnak számít. Tökéletesen alkalmazható edzés után, vagy a nap bármely szakában.

Szójafehérje

A szójafehérje az állati eredetű fehérjék egyik alternatívája, így vegán, illetve vegetáriánusoknak is tökéletes. Azonban a magas BCAA és glutamin tartalma miatt, az oldhatósága nem igazán jó. A szójafehérje a férfiaknál az  ösztrogén szint szintet megnövelheti, ezért testépítők számára nem a megfelelőbb.

Marhahús fehérje

A marhahús fehérje egyre felkapottabb, ami nem véletlen hiszen számos jó tulajdonsággal bír. Kiváló fehérjeforrás mert: magas a kreatin, vas és B-vitamin tartalma, magas koncentrációban tartalmaz izomépítő aminosavakat, nem tartalmaz zsiradékot vagy koleszterint, laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Marhahúsból izolálják és tökéletes választás, mind tömegnöveléshez, mind diétához. A nap bármely szakában fogyasztható.

Egy kis összegzés az időzítésről:

Edzés után: Edzés után a legideálisabb a tejsavó, illetve a marhahús fehérje
Edzés előtt, vagy étkezés helyettesítő: Ez esetben a lassabb felszívódású fehérjék a nyerők, mint pl. tojás, kazein, szója, kevert fehérjék
Elalvás előtt, vagy utolsó étkezés: A legjobb választásban ebben az esetben a kazein. Utolsó étkezésként finom krémes desszertet is készíthetsz. Pl. a kazeint összeturmixolod különböző gyümölcsökkel (természetes, ha diétádba ez belefér)

Ha bármilyen kérdésed lenne a fehérjék típusával kapcsolatban, akkor látogass el hozzánk az Afitnessbe 🙂 A recepció pultunkban számtalan fehérje típus vár rád , és természetesen segítőkész kollégák