Egy tűzrőlpattant, energia-bomba, vagány lány, a 29 éves Szűcs Eszter a budapesti „A-fitness” Rákóczi u. 60. sz. alatti termének személyi edzője, már öt éve választotta hivatásának ezt a szép szakmát. Ő is oszlopos tagja annak a csapatnak, kik a megnyitó óta öregbítik munkájukkal, kitartásukkal, hozzáértésükkel a fitnesz terem jó hírét.

Eszter tanulmányait a Fitness Company - International School for Fitness and Recreation cégnél végezte, e mellett az ART Edzőképzés - Aerobik és Rekreációs Tanfolyamok által gazdagította meglévő tudását, ismereteit. Mikor arról kérdeztem, minek a hatására lett edző, rövid gondolkodás után válaszol: Tudod, kisgyermekként majd kislányként, ha egy szót használhatnék, csak ducinak jellemezném magam! Duci gyermekkor, sok-sok fogyókúra után rájöttem, hogy valamit nagyon nem jól csinálok! -meséli nevetve.

Ez most szinte hihetetlen, végigtekintve a csinos, sportos, bomba formában lévő lányon. Egyetemi évek, irodai munkák követték egymást, de nem találta a helyét, nem érezte jól magát a bőrében, tudta, hogy ez nem neki való. Az áttörést az Aerobic sportedzői képesítés megszerzése hozta Eszter számára. Miután egy éve sikeres, pörgős aerobic órákat tartott, beiratkozott a személyi edző tanfolyamra és az új szakmával a kezében, végre rátalált az útjára.

Barátai, ismerősei, akik régóta ismerik, ezt erősítik meg, mellyel Eszter is egyet ért. A szakmájában eltöltött évek alatt egyre több tudással rendelkezik a testmozgás, az étkezés, az életmód és az emberismeret területén, képes segíteni másoknak és természetesen saját magának is. Mikor edzői filozófiájáról kérdezem: „A vendég mindenek előtt!” jelenti ki határozottan. Nálam a vendégeim vannak az első helyen, ha ők minden reggel 6-kor szeretnének edzeni, akkor minden reggel 6-kor edzünk! Ha ők képesek erre, akkor miattuk én is megteszem és ez egy nagyszerű érzés a számomra! – meséli csillogó szemmel. Arra törekszik, hogy az edzések változatosak legyenek, mindig beiktat valami új elemet, hogy ne ugyanazokat a gyakorlatokat ismételjék edzésről edzésre. A vendégek irányítását megértéssel és türelemmel végzi. 18 éves korát megelőzőleg az iskolai tornaórákon kívül nem sportolt. Ha edzést tart 100 % - osan a vendégére koncentrál, megismeri, hogy milyen típusú ember, mit szeret, mit nem, milyen a tempója, mennyire lehet terhelni. Kideríti, hogy pörgetni kell-e az edzést vagy szeretne mellette beszélgetni, kibeszélni magából a problémáit.

Összegezve két dolog fontos Eszter számára: olyan edzés megtartása, amivel eléri vendége a kitűzött céljait, és jól érezze magát az edzésen, szívesen jöjjön el újra és újra, és vidáman, boldogan menjen haza edzés után. Mindig is szeretett emberek között lenni, új embereket megismerni, eszméket, információkat, tudást cserélni. Véleménye szerint tudni kell nagyon jó hallgatóságnak lenni, ami ebben a szakmában elengedhetetlen, mert itt nem csak edző, hanem kicsit pszichológus is az ember. Szereti feldobni a vendégek hangulatát, arra törekszik, ha rosszkedvűen érkeztek, feltöltődve, jókedvűen távozzanak. Sikerei sorát elsőként saját fogyásának, átváltozásának története nyitja meg, ezt pedig a vendégek sikerei követik. Igazi boldogságot jelent Eszter számára, mikor a vendégei csillogó szemmel újságolják, hogy fogytak, vagy rájuk jön újra a régi ruhájuk, esetleg két mérettel kisebb nadrágot kellett venniük.

Saját maga fejlesztését sem hanyagolja el, tudatos étkezés mellett eddz és tartja fitten a testét gépek, szabad súlyok és saját testsúlyos gyakorlatok felhasználásával, de szívesen végez aerob és intervall edzéseket is.

Milyen érzés megtapasztalni edzetteid sikereit? - kérdezem, Eszter pedig csillogó szemmel válaszolja. „Ekkor érzem azt, hogy jó munkát választottam, ezért éri meg csinálni. Az ő sikere az én sikerem is, és amikor látom, hogy boldog, az egész napom fantasztikus lesz!” Edzőként a célja, hogy segítsen főleg a fogyni vágyóknak, mert átérzi a helyzetüket és szeretné, ha egészségesen, tudatosan érnék el a céljukat, hogy ne essenek bele különböző őrült fogyókúrákba, és jól érezzék magukat a bőrükben, és ne az alakjuk és a súlyuk körül forogjon az életük.

Egész nap tart edzéseket, általában 6:00-12:00 és 15:00-21:00 óra között, továbbá szombaton is szívesen vállal vendégeket.

Étkezésekkel kapcsolatosan az a személyes tapasztalata, hogy mindenkinek más étkezés-étrend válik be. Minden vendégének különböző étrendet állít össze. Nem mindenkinek jó a tipikus fitness étrend: rizs, csirke, nulla zsír. Hosszú évekbe tellett, de saját tapasztalatai alapján kiderült, hogy neki sem. Neki konkrétan a minimális szénhidrát, ugyanúgy sok fehérje és több zsír - mint energiaforrás - és semmi tejtermék a tökéletes választás.

Hobbiként szabad idejében nagyon szeret „kreatívkodni.” Nincs kiemelt példaképsportolója, mivel minden sportolóra felnéz a kitartása és fegyelmezettsége miatt.